Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu

Waarom wachten tot de toegankelijkheid verplichting in 2017?

Foto
Al jaren maakt www.drempelhulpkopen.nl zich hard voor de toegankelijkheid van openbare gebouwen en proberen we ondernemers te overtuigen om hun pand toegankelijk te maken voor mindervalide of gehandicapten personen, maar ook voor bezoekers met een wandelwagen of kinderwagen.

Wij zijn dan ook enorm blij dat een oud internationaal verdag uit 2006 omtrent toegankelijkheid van gebouwen nu per wet verplicht wordt (zie uitleg verderop deze pagina)

De eerder genoemde bezoekers ondervinden dagelijks de hinder van moeilijk toegankelijke panden. Naast het feit dat een ieder moet kunnen deelnemen aan de maatschapij, dus ook winkels of een luncheroom binnen moet kunnen, zijn dit ook uw klanten. Alle ondernemers hebben klantvriendelijkheid hoog in het vandel, maar vergeten vaak het onderwerp toegankelijkheid (zelf hebben zijn geen hinder van een opstapje of drempel en staan hierdoor niet bij stil)

Met een zeer geringe investering zijn enorm veel obstakels weg te nemen. Bijvoorbeeld met het simpel neerleggen van een van onze rubberen drempelhulpen! Betaalbaar, duurzaam, en keurig afgewerkt!

Korte uitleg wet toegankelijkheid bedrijven en gebouwen 2017

Foto
Alle gebouwen, winkels, eetgelegenheden, openbaar vervoer en ook websites moeten gewoon toegankelijk worden voor mensen met een handicap!

Dat heeft de Tweede Kamer op donderdag 21 januari 2016 besloten. Bedrijven kunnen geleidelijk aan beginnen met eenvoudige aanpassingen. 
Door de wetswijzing wordt een goede toegankelijkheid voor mensen met een handicap in 2017 verplicht.


De Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking goed. Dat verdrag van de Verenigde Naties (VN) zegt dat mensen met een handicap volledig mee moeten kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

Niet alle Regeringspartijen waren het direct eens over hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden. Ondernemers worden door de verpichting namelijk op kosten gejaagd of kunnen voor de rechter worden gesleept als deze niet meteen aanpassingen doen.

Uiteindelijk is er een compromis gesloten dat de regelgeving uiterlijk op 1 januari 2017 in gaat en er naar alle waarschijnlijkheid ook gestart wordt met handhaven.
De staatsecretaris (Martin van Rijn van Volksgezondheid) wilde bedrijven voorheen niets opleggen, maar helaas is de afgelopen jaren gebleken dat die vrijblijvende aanpak niet werkte.

Kranten artikel Algemeen dagblad omtrent wetgeving toegankelijkheid 2017

Alle gebouwen, winkels, openbaar vervoer en ook websites moeten gewoon toegankelijk worden voor mensen met een handicap. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten. Bedrijven kunnen geleidelijk aan beginnen met eenvoudige aanpassingen. Wat dat precies betekent, wordt de komende tijd bepaald.
 
Het verdrag is met recht een zeer betekenisvol moment voor heel veel mensen, voor mensen met een handicap maar ook voor hun dierbaren.

De Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking goed. Dat verdrag van de Verenigde Naties (VN) zegt dat mensen met een handicap volledig mee moeten kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

De Kamer was het niet direct eens over de vraag hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden. Regeringspartij PvdA vindt het nodig om bedrijven te verplichten eenvoudige aanpassingen te doen zodat ook mensen met een beperkKing makkelijk naar binnen kunnen. Coalitiepartner VVD vreesde dat ondernemers daardoor op kosten worden gejaagd en voor de rechter kunnen worden gesleept als ze niet meteen aanpassingen doen.

Compromis
De SGP en het CDA kwamen met een compromis, waarmee een meerderheid van de Kamer kon instemmen. De komende tijd wordt exact bepaald wat eenvoudige aanpassingen in de praktijk betekenen. De regelgeving gaat uiterlijk op 1 januari volgend jaar in. 

,,Vandaag is een historische dag voor mensen met een beperking'', zegt PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk, een van de motoren achter de veranderingen. ,,Zij kunnen straks zonder hindernissen gebruik maken van het openbaar vervoer, horeca bezoeken en websites raadplegen. Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering."

'Betekenisvol'
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wilde de bedrijven niets opleggen. Maar volgens Van Dijk is de afgelopen jaren gebleken dat die vrijblijvende aanpak niet werkt.

Van Rijn noemde de goedkeuring van het verdrag ,,met recht een zeer betekenisvol moment voor heel veel mensen, voor mensen met een handicap maar ook voor hun dierbaren''. Het is volgens hem een ,,bevestiging dat iedereen meetelt. Toegankelijkheid wordt hiermee vanzelfsprekend''.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4229664/2016/01/21/Vanaf-2017-alle-gebouwen-toegankelijk-voor-gehandicapten.dhtml

Artikel NOS.nl vanaf 2017 gebouwen en bedrijven verplicht toegankelijk voor gehandicapten

Er komt een algemene verplichting om gebouwen en bedrijven toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. De verplichting moet ingaan per 1 januari 2017. In de Tweede Kamer is achter de schermen druk onderhandeld om een meerderheid te krijgen voor wijzigingsvoorstellen bij de uitvoeringswet van een verdrag. Daarover is nu overeenstemming bereikt. 
Het compromis komt erop neer dat bedrijven eenvoudige aanpassingen moeten doen zodat gehandicapten overal toegang hebben, maar dat wel duidelijker wordt vastgelegd dan eerder de bedoeling was wat dat in de praktijk voor de betrokken instellingen betekent.

Rechtszaken voorkomen

Het plan dat gebouwen toegankelijk moeten zijn, komt van PvdA, ChristenUnie en GroenLinks. SGP en CDA stelden daarop voor dat in een algemene maatregel van bestuur (amvb) komt te staan welke verplichtingen de betrokken instellingen precies hebben. Daarin worden bepalingen opgenomen over wat redelijkerwijs van hen mag worden verwacht. Daarbij wordt ook gekeken naar hoe begrippen als 'geleidelijkheid' en 'evenredigheid' worden ingevuld. CDA en SGP waren bang dat er anders allerlei rechtszaken zouden komen. 
De partijen hebben nu een akkoord bereikt over steun aan elkaars voorstellen. Uiteindelijk stemde een ruime Kamermeerderheid voor beide voorstellen. Regeringspartij VVD steunde wel de aanpassingen van SGP en CDA, niet het plan van PvdA, ChristenUnie en GroenLinks. Staatssecretaris Van Rijn, die weinig zag in het oorspronkelijke voorstel van de PvdA, vindt de gekozen oplossing prima. 

Historische dag

PvdA-Kamerlid Van Dijk, de initiatiefnemer van het in de wet vastleggen van de toegankelijkheid, spreekt van een historische dag voor mensen met een beperking. "Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering." 
VVD-woordvoerster Van Ark noemt het belangrijk dat mensen kunnen meedoen in de samenleving. "Maar we moeten ondernemers geen onnodige en onredelijke eisen opleggen."
Overigens moet na de Tweede ook de Eerste Kamer nog met de nieuwe wet akkoord gaan.

Huilen van blijdschap

"We hebben net gehuild, we zijn ontzettend blij", reageert Amber Bindels van Wij Staan Op!, een organisatie van volwassenen met een beperking die sinds mei strijdt voor betere toegankelijkheid openbare ruimtes. 
Volgens Bindels, die bij het debat in Den Haag was, is het besluit van de Tweede Kamer een verrijking voor het leven van mensen met een beperking: "Je voelt je minder buitengesloten. We kunnen eindelijk meer participeren in de samenleving."
 
Bron: http://nos.nl/artikel/2081783-kamer-vanaf-2017-gebouwen-verplicht-toegankelijk-voor-gehandicapten.html